top of page
  • Foto van schrijverHeloise Vankemmel

Een blik op het antieke Side

Bijgewerkt op: 16 mei 2020

In het hart van de Turkse Rivièra ligt het havenstadje Side, een klein uur rijden van de luchthaven Antalya. Tegenwoordig is het vooral bekend als toeristische bestemming en culinaire badplaats.


Bron: Side


Side is de broedplaats van de granaatappel. De vrucht staat symbool voor overvloed en vruchtbaarheid. Zo heeft het volk beslist om de stad de Anatolische vertaling te geven. Daarnaast is er een grote kans dat je geen bestemmingen kent waar zoveel gerechten met granaatappels geserveerd worden.


Eén groot openluchtmuseum


Side is de enige stad aan de zuidkust van Turkije die systematisch is opgegraven.


In het centrum van Side zijn er diverse opgravingen te bewonderen, waaronder een aantal monumenten uit het Romeinse rijk. Een van de bekendste voorbeelden is het theater uit de 2e eeuw met maar liefst 15.000 zitplaatsen. Daarnaast is er ook de agora die een vroegere stadsbibliotheek was en zo zijn er ook de restanten van de Tempel van Apollo te vinden, die worden gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de oudheid in Turkije en bij zonsondergang een prachtig uitzicht geven.


Opmerking

De opgravingen zijn nog altijd aan de gang. Zo zijn er vermoedens dat er onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad te vinden is. Eigenlijk is Side een halve ruïnestad en dat maakt dat niet alleen zonzoekers hier graag komen, maar ook cultuurliefhebbers hier hun hart verliezen.


De opsplitsing van Side

“Voor ieder wat wils.”

Niet alleen kun je er de bekende opgravingen bewonderen in het antieke deel van Side, maar kun je er ook terecht voor ontspanning.


Wanneer je de grote stadspoort van Side doorrijdt, die is opgebouwd door restanten van het aquaduct, kom je terecht in het hedendaagse centrum. Het centrum wordt naast het paradijs, ook het walhalla van de shopper genoemd en kun je er openbloeien door de verschillende culturele winkeltjes en verschillende boetiekjes die je een moment van genot kunnen verzekeren. Daarnaast kun je in de bergen gebruik maken van een safari trip of op avontuur door te gaan raften, kanoën, ....


Turkse specialiteiten


De Turkse keuken is een unieke mix tussen specialiteiten uit het Middellandse Zeegebied en Aziatische gerechten. Durf gerust eens de culturele specialiteiten te proeven en genieten van het heerlijke uitzicht aan de haven van Side.


Verdere vragen kun je stellen op onze contactpagina!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page